05 73 11 300 INFO@LU-SEZANA.SI

Ljudska univerza Sežana v sodelovanju z Domom upokojencev Sežana organizira sklop aktivnosti, ki so namenjene medgeneracijskemu sodelovanju in druženju. Aktivnosti medgeneracijskega sodelovanja financira Občina Sežana in so za njene občane brezplačne:

PRIPRAVA IN PEKA TRADICIONALNIH JEDI (10 ur)

Na dveh ločenih delavnicah bomo pripravljali tradicionalne slovenske jedi, ki so v našem prostoru pogosto na mizi, potrebujemo pa kar nekaj znanja in izkušenj za njihovo pripravo.

Na prvi velikonočno obarvani delavnici bomo pripravljali kvašeno testo za potico ter pripravili dva nadeva (orehovega in makovega). Zamesili in spekli bomo tudi velikonočno pinco.

Na drugi delavnici bomo pripravili štiri vrste štrukljev z orehi, skuto, špinačo in šparglji.

1. delavnica VELIKONOČNE PEKE POTICE IN PINCE v torek, 28. 3. 2023  od 16.30-20.30

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/kQ9t9hpMbb

2. delavnica PRIPRAVE ŠTRUKLJEV v četrtek, 20. 4. 2023 od 16.30-20.30

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/Lx0Hdhkl88

Način in kraj izvedbe: 2 srečanji po 5 šolskih ur v prostorih okrepčevalnice in picerije Apetit v Sežani


DIGITALNA PISMENOST (12 ur)

Na 4  srečanjih se bomo naučili uporabljati internet in elektronsko pošto ( v kolikor še nimate elektronske pošte (Gmail) nam javite, da vam jo ustvarimo; če jo že imate, imejte s seboj še geslo). Seznanili se bomo z varnostjo na internetu, z uporabnimi Googlovimi aplikacijami (Koledar, Drive-shranjevanje v oblaku…) in z Google sinhronizacijo z vašim pametnim telefonom. Naučili se bomo rokovati z datotekami in fotografijami v operacijskem sistemu Windows.

Termini: v torek, 28. 3. 2023 ter 4.4., 18.4. in 25.4.2023  od 9.00 do 11.15 ure

Način in kraj izvedbe: 4 srečanja po 3 šolske ure v računalniški učilnici Ljudske univerze Sežana

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/qmwIyhJQqq


CELOSTNA POMLADNA PRENOVA (cikel petih delavnic – 10 ur)

Stopili smo v pomlad in temu se poskuša prilagoditi tudi naše telo. Če skozi celo leto v svojem načinu bivanja sledimo naravnim zakonitostim in s tem v skladu skrbimo zase, potem skozi vsak letni čas drugače spodbujamo preventivo in ravnovesje, ravnovesje pa je zdravje. Za vse, ki želite pridobiti znanje o tem, kako celostno poskrbimo zase spomladi, je diplomirana naturopatinja Anja Sterle iz naturopatskega studia Suo Tempore pripravila cikel petih delavnic za telo in dušo.

  1. NAHRANIMO IN PREČISTIMO SE v torek, 11.4.2023 od 17. do 18.30

Kadar začne postajati topleje, prične telo hrepeneti po drugačni vrsti živil. Zakaj je temu tako, katera živila in napitke spomladi uvrstimo na jedilnik in s katerimi dodatki se podpremo in pomagamo telesu pri procesu prečiščevanja, bodo teme delavnice Nahranimo in prečistimo se.

  • PREBUDIMO TELO V POMLAD v torek, 18.4.2023 od 17. do 18.30 

Za preprečevanje pomladne utrujenosti in večji občutek živosti, obstajajo vaje s katerimi poskrbimo za podporo notranjim organom in spodbudimo pravilen energijski pretok. Ob tem je pomlad pravi čas za krepitev tetiv in vezi kar je pomembno za pravilno delovanje sklepov in s tem premikanje brez bolečin. Če smo pozimi malce zanemarili gibanje, se bomo na delavnici prebudili iz zimskega spanja in spoznali vaje, ki omogočajo vse prej našteto.

  • SPOMLADANSKO RAZPOLOŽENJE v torek, 25.4.2023 od 17. do 18.30

Če želimo celostno poskrbeti zase, se moramo posvetiti tudi čustvom in psihi. Spomladi nekatere pesti razdražljivost, so hitre jeze in imajo opraviti s starimi zamerami. Kitajska tradicionalna medicina omenjena čustva povezuje z jetri in žolčnikom, organoma, ki se jim posvečamo v pomladnem času. Najbrž že veste, da lahko zaradi načina čustvovanja porušimo svoje zdravje, zato bomo spoznali vlogo posameznega čustva, na kaj nas le to opozarja in tudi različne tehnike za njihovo upravljanje. Čustveno razstrupljanje je namreč enako pomembno kot telesno.

  • ČUDOVITI SVET CVETNIH ESENC  v torek, 9.5.2023 od 17. do 18.30

Cvetne esence so kapljice, proizvedene iz cvetov, ki se uporabljajo v terapevtske namene. So zelo blage, hkrati pa zelo globoke v svojem delovanju. Med ljudmi so najbolj poznane Bachove kapljice, obstaja pa še veliko drugih. Največkrat se uporabljajo pri emocionalnih ali psiholoških težavah,  namenjene pa so tudi problematikam fizičnega telesa. Delavnica bo odgovorila na vprašanja o tem, kaj so cvetne esence, kako delujejo in kako se uporabljajo, predvsem pa se bomo konkretno posvetili raziskovanju sebe in tako spoznali, katera mešanica cvetnih esenc je najboljša podpora za vsakega udeleženca.

  • POŽENIMO KORENINE v torek, 16.5.2023 od 17. do 18.30

Se vam zdi, da se vas vsak dogodek dotakne, vsi izzivi preveč pretresejo in porušijo vašo notranjo stabilnost? Rešitev se skriva v koreninah. Drevo zaradi njih kljubuje vsem vremenskim neprilikam, ostaja zdravo in se lepo razvija. Verjeli ali ne, prizemljenost vpliva na zdravje človeka, saj je lahko prav neprizemljenost lahko vzrok za prekomerno aktivni živčni sistem, šibkosti (telesa, psihe in uma), ranljivosti, vnetne procese, nespečnost, glavobole, bolečine, srčna obolenja in druge nevšečnosti, ki jim ne najdemo vzroka. Biti prizemljen, pomeni realizirati svoje ideje, biti v sedanjem trenutku, imeti stik s seboj. Delavnica bo teoretično in praktično naravnana. 

Način in kraj izvedbe: 5 srečanj po 2 šolski uri, v prostorih Ljudske univerze v Sežani

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/RwoTlhwknn


MAGIČNI SVET MANDAL (10 ur)

Beseda mandala v sanskrtu označuje sveti krog, in jo v že starih zapisih najdemo v obredih zdravljenja, meditacij in molitev. Mandale temeljijo na principih svete geometrije, iz katerih je sestavljeno celotno Vesolje. Mandale harmonizirajo energije  v prostoru in prispevajo k sproščanju ter višanju zavesti, saj nas opazovanje mandal  navdaja z mirom in občutkom  reda ter smisla v Življenju. S slikanjem mandal prikličemo v zavest temeljne vzorce  našega Univerzuma, saj sveta geometrija uravnava energetsko polje človeka in odklepa starodavne moči ter modrosti.

Pričetek: v sredo, 12. 4. 2023 od 16.30 do 18.45, sledi 19.4., 3.5., 10.5. in 17.5.2023

Način in kraj izvedbe: 5 srečanj po 2 šolski uri, v prostorih Doma upokojencev v Sežani

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/yn8h2hLE55


UPORABA PAMETNEGA TELEFONA (12 ur)

Na 4 srečanjih se bomo naučili uporabljati Google Zemljevide, komunikacijska orodja (Whatsapp), osnove digitalne fotografije, shranjevanje v oblaku in si pridobili druga uporabna znanja, ki vas bodo zanimala.

Termini: v ponedeljek, 17. 4., v torek, 18.4., v sredo, 19.4. inv četrtek,  20.4.3023 od 16.00 do 18.15  

Način in kraj izvedbe: 4 srečanja po 3 šolske ure v računalniški učilnici Ljudske univerze Sežana

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/dr3fghj0PP


DELAVNICA IZDELOVANJA NAKITA IZ POLIMERNE GLINE (12 ur)

Bi radi zares izkoristili svoj prosti čas? Si želite izraziti in razviti svojo kreativnost, se sprostiti in ustvariti unikatne izdelke iz polimerne gline?

Delavnica izdelovanja nakita iz polimerne gline vam nudi vse to in še mnogo več. Ustvarjanje s polimerno glino pomirja, po lastni ideji lahko izdelate unikatne kose nakita (obesek, broško, prstan, ogrlica, uhani) ter pridobite potrebna znanja za nadaljnje samostojno ustvarjanje. Hkrati ohranjate svojo finomotoriko v povezavi z delovanjem možganov. Na tečaju polimerne gline in nakita kakovostno preživite svoj prosti čas tudi ob druženju in spoznavanju samega sebe. Na delavnici si boste izdelali komplet nakita zase ali za darilo.

Vsebina tečaja: spoznavanje polimerne gline , učenje različnih tehnik izdelave unikatnih kosov nakita iz polimerne mase, ustvarjanje načrta končnega izdelka, končna dodelava unikatnega izdelka

Pričetek: v četrtek, 4. 5. 2023 od 17.00 do 19.15, sledi 11.5., 18.5. in 25.5.2023

Način in kraj izvedbe: 4 srečanja po 3 šolske ure, v prostorih Ljudske univerze v Sežani

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/71Zt6hKj77


DELAVNICE KVAČKANJA (9 ur)

Na delavnicah se bomo učili osnov kvačkanja, ki so potrebne za izdelavo kvačkanih živalic (čarobni krog, gosta pentlja, začetni vozel, verižna pentlja, širjenje, oženje) in izdelali živalco. S seboj prinesite: kvačko št. 2 mm, šivanko z debelejšim ušesom, škarje in 10 bucik.

Pričetek: v ponedeljek, 8. 5. 2023, sledi ponedeljek, 15.5.2023 in ponedeljek, 22.5.2023 od 17.00 do 19.15 ure.

Način in kraj izvedbe: 3 srečanja po 3 šolske ure v prostorih Doma starejših občanov v Sežani

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/VBEtVh5ykk


PRIPRAVA IN PEKA JEDI IZ VLEČENEGA IN KVAŠENEGA TESTA TER ZELIŠČNIH NAPITKOV (12 ur)

Na treh ločenih delavnicah bomo pripravljali:

  1. delavnica: POGAČE – MEHKE, DIŠEČE IN POLNE DOMIŠLJIJE (Delavnica o slanih in sladkih pogačah iz kvašenega testa)

Ukvarjali se bomo s kvašenim testom, razložili skrivnosti njegovega uspešnega vzhajanja, peke in shranjevanja ter zamesili univerzalno kvašeno testo iz bele in črne moke, primerno za kruh, žemlje, bombetke, pizze in pogače. Na delavnici se bomo posvetili pogačam; spekli bomo 4 vrste slanih pogač in eno sladko pogačo.

Termin: v ponedeljek, 8.5.2022 od 16.30 do 19.30

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/MknH2hyV99

  • delavnica: »ŠTRUDLARJENJE« – OKUSNE UMETNIJE IZ VLEČENEGA TESTA

Spoznali bomo, kaj je vlečeno testo in se naučili njegove priprave za zavitke, bureke, pite oz. baklave. Na delavnici bomo spekli 3 različne vrste sladkih in slanih jedi: jabolčni zavitek, pito krompirušo in zvito baklavo.

Termin: v ponedeljek, 22.5.2022 od 16.30 do 19.30

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/5QAIPhLWpp

  • delavnica: OSVEŽILNI BREZALKOHOLNI NAPITKI IZ SVEŽIH ZELIŠČ, SADJA IN ZELENJAVE

V prvem delu delavnice bomo spoznali, katera zelišča so primerna za pripravo različnih vrst domačih sirupov, ki nas bodo v poletnih dneh prijetno osvežili. Drugi del delavnice pa bo namenjen čajnim mešanicam iz zelišč, ki jih lahko dolgotrajno pijemo za žejo ali osvežitev. Na koncu se bomo posvetili še pripravi brezalkoholnega koktejla.

Termin: v torek, 6.6.2022 od 16.30 do 19.30

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/JBqSjhRg77

Način in kraj izvedbe: 3 srečanja po 4 šolske ure v prostorih Doma upokojencev v Sežani


ZELIŠČA ZA ZDRAVJE IN LEPOTO (17 ur)

Spoznavali bomo osnove zeliščarstva: nabiranje in pridelava zelišč, njihovo shranjevanje in uporaba; zeliščni pripravki: čaji, tinkture, sirupi, macerati in mazila, zeliščni bomboni; delavnica izdelovanja zeliščnih pripravkov, izdelava naravne zeliščne kreme, zeliščna kozmetika – izdelovanje zobne paste, deodoranta, masla za telo in izdelava zeliščnega mila.

Pričetek: v torek, 9. 5. 2023 ob 16.30, sledi 11.5., 16.5., 18.5. in 23.5.2023

Način in kraj izvedbe: 3 srečanja po 3 šolske ure in 2 po 4 šolske ure, v prostorih Ljudske univerze v Sežani

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/wPKCjhjPYY


LITERARNI ČETRTKI; razmišljanja ob branju literarnih tekstov

Delavnice Literarni četrtki so namenjene spodbujanju bralcev k ustvarjalnemu branju. Delavnica temelji na glasnemu branju kakovostne literature in razmišljanju ob prebranem s spodbujanjem diskusije o prebranih tekstih. Delavnice so preplet branja literarnih tekstov, razmišljanja o prebranem in spoznavanja življenja in ustvarjanja domačih in tujih pisateljev in pesnikov, tako sodobnih kot klasikov svetovne in slovenske literature. Dejavnost glasnega branja in razmišljanja o prebranem nam ponujata veliko koristnega, saj bogati in ohranja jezik, budi razmišljanje, krepi možgane in zbuja domišljijo. Branje je vedno znova nova dogodivščina. Ob branju se učimo, spoznavamo druge svetove, druge kulture in druge ljudi. Branje spodbuja vedoželjnost in ustvarjalnost.

Način in kraj izvedbe: delavnice potekajo dvakrat v mesecu v Dnevnem centru Doma upokojencev v Sežani.

Termini: ob četrtkih 6.4., 20.4., 11.5. in 25.5.2023 od 10.00 do 11.30  

Prijava preko: https://prijave.snipi.si/pQQUPhKP88


Možne so še dodatne aktivnosti, zato spremljajte ponudbo in novice na naši spletni strani. PRIJAVE ZBIRAMO preko povezav, ki so navedene pri posamezni delavnici ali po tel. 05/73 11 300 ali 05/73 11 303.

Skip to content