V SLOVENSKIH ČEVLJIH

11.02.2021 | By More

Vsako srečanje, še tako bežno in na prvi pogled nepomembno, lahko v nas pusti globoke sledi. Na poti odkrivanja Krasa in celotne Slovenije je znanstvenica in predstojnica Mediteranskega inštituta za okoljske študije ZRS Koper ter pesnica She’ Mackenzie Hawke iz Avstralije srečala veliko novih ljudi in doživela marsikaj. Vse to je strnila v svoji novi dvojezični pesniški zbirki z naslovom Biti s Teboj / Being with You.

Kot v spremni besedi zapiše ena od prevajalk Barbara Korun, so »pesmi Shé Mackenzie Hawke pričevalke izjemno občutljivega približevanja, vpijanja in prilagajanja pesničinega novega, prej ji le deloma znanega življenjskega prostora«.

Pesniška zbirka je decembra 2020 izšla v skupnem založništvu KUD Apokalipse, JSKD in Društva Konstruktivist. Pesmi sta prevedli Barbara Korun in Iva Jevtić. Spremno besedo sta prispevala Barbara Korun in Aleksander Peršolja.

 

 

Premiera video-predstavitve pesniške zbirke je bila na Prešernov dan, 8. februarja 2021, ob 18.00.

Video si lahko še vedno ogledate na povezavi: https://youtu.be/yg0WWwZOZbQ

V videu sodelujejo:
Shé Mackenzie Hawke (avtorica)
Vladislava Navotnik (vodja JSKD OI Sežana)
Mateja Kralj (urednica knjige, Društvo Konstruktivist)
Barbara Rigler (producentka
za literarno dejavnost na JSKD)
Barbara Korun (prevajalka)
Aleksander Peršolja (uvodna beseda)

 

Predstavitev avtorice:
Shé Hawke je pesnica in interdisciplinarna znanstvenica. Prvo leto svojega bivanja v Sloveniji je preživela v Sežani in se vanjo zaljubila. Sprehajala se je po Krasu, se spoznala z zgodovino, pokrajino, kulturo in poezijo tega območja. Njena zanimanja na akademskem in osebnem področju se osredotočajo na okoljske in socialne pravice. Zaposlena je kot predstojnica Mediteranskega inštituta za okoljske študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in častna sodelavka oddelka za študije spola in kulturne študije na Univerzi v Sydneyu. Leta 2020 je za svoja pesniška besedila prejela zlato priznanje na natečaju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Sosed tvojega brega.
Dvojezična pesniška zbirka “Biti s teboj / Being with You” je njena peta knjiga.

Kategorija: Dogodki

.