Predstavitev knjige Srečko Kosovel: OPEN; Selected Poems and Thoughts

21.06.2018 | By More

Na predstavitvi prevoda Kosovelovih pesmi in misli so Kosovelovi sobi v rojstni hiši Srečka Kosovela o knjigi , izboru, oblikovanju knjige, prevajanju in Srečku Kosovelu spregovorili oblikovalec knjige Simon Kastelic, akademski slikar, urednica knjige Mateja Kralj, skrbnica Kosovelove spominske sobe, ter prevajalki Ana Jelnikar in Barbara Siegel Carlson. Skozi pesmi in citate je v interpretaciji igralca Rafaela Vončine v slovenščini spregovoril pesnik sam. Angleške prevode pesmi in misli sta brali prevajalki.

OPEN: Selected Poems and Thoughts je angleški prevod knjige izbranih pesmi in misli Srečka Kosovela, ki je izšla decembra 2015. V izboru Kosovelovega dela se pesmi in pesmi v prozi prepletajo z izbranimi mislimi in zapisi iz dnevnikov, pisem, esejev in predavanj. V središče knjige je postavljen Kosovelov manifest Mehanikom! Vključena je tudi spremna beseda prevajalke Ane Jelnikar.

Knjiga žepnega formata na 120 straneh prinaša bogato vsebino. Bralec se v knjigi sreča z različnimi obrazi mladega pesnika, ki mu je usoda namenila le 22 let življenja. Od avantgardnega konstruktivista in družbeno angažiranega pesnika, ki se zaveda pomena in naloge umetnosti in kritično premisli družbo, v kateri živi, do baržunastega lirika, ki se pred šumom civiliziranega sveta rad zateče v samoto svojega matičnega Krasa in išče uteho v samoti, ljubezni, hrepenenju in upanju na lepši svet, svet ljubezni, pravice in etike.

Prevajalki knjige Ana Jelnikar in Barbara Siegel Carlson sta tudi avtorici prevoda izbranih pesmi Srečka Kosovela z naslovom Look Back, Look Ahead, ki je izšla leta 2010 pri Ugly Duckling Presse, Brooklyn, New York. Ana Jelnikar je znanstvena sodelavka na Znanstveno raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in je leta 2016 izdala knjigo o Srečku Kosovelu in Rabindranathu Tagoreju z naslovom Universalist Hopes in India and Europe: The Worlds of Rabindranath Tagore and Srečko Kosovel.
Barbara Siegel Carlson je sodobna ameriška pesnica in prevajalka, urednica in profesorica. Med drugim je leta 2017 kot sourednica izdala antologijo poezije in intervjujev s slovenskimi pesniki z naslovom A Bridge of Voices: Contemporary Slovene Poets and Poetry.

 

Foto utrinki s predstavitve:

Fotografije: Nika Janjič

  

  

   

  

Fotografije: Olga Knez

  

 

Kategorija: Dogodki

.