Na izpostavljenem mestu

06.03.2019 | By More

Predstavitev knjige o življenju in delu Viljema Černa z naslovom Na izpostavljenem mestu, ki je leta 2017 izšla pri Zadrugi Novi Matajur v sodelovanju s Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo. O knjigi so spregovorili predsednik slovenske kultureno-gospodarske Zveze Rudi Pavšič, urednik knjige Igor Tuta in predsednik društva TIGR Primorske dr. Savin Jogan.

Viljem Černo (1937-2017) je osebnost, ki je vidno zaznamovala slovenski zamejski prostor v Italiji, predvsem na Videmskem. V srcih ljudi ostaja pojem slovenstva in narodnega dostojanstva. Z vsem svojim delovanjem in tudi s svojo poezijo je izražal ljubezen do slovenskega jezika, pa tudi potrebo po medsebojnem razumevanju, strpnosti in spoštovanju. V uvodu knjige predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič pravi, da je bil Viljem Černo “spravljiv, dialoški, razumen, a ni nikoli popustil pri načelnih vprašanjih za našo skupnost. Slovenci na Videmskem – je bilo njegovo prepričanje – morajo imeti svoje dostojanstvo tako v domačih dolinah kot v širši deželni stvarnosti.”

Knjiga ne opisuje le življenje in delo Viljema Černa, ampak prikazuje razvoj in zgodovino Slovencev v Italiji na najbolj izpostavljenem mestu, kjer so bili Slovenci vsa povojna leta, od leta 1945 do leta 1975, pod hudim udarom, ker je italijanska politika za vsako ceno želela zavarovati vzhodno mejo Italije (tudi kot italijansko etnično mejo). Pomembno je prispeval, da so Slovenci na Videmskem leta 2001 priznani v zaščitnem zakonu.

Kategorija: Dogodki

.