CELOTNI PROGRAM:

Nedelja, 21. januar
Ob 10.00: Kratki film KINO BONTON in kratki animirani filmi za otroke MARTIN KRPAN in DRUGI JUNAKI (za starost 5+)
Ob 15.00: FILMŠULcA: ZVERINICE IZ GOZDA HOKIPOKI; predfilm KINO BONTON (75 minut, sinhroniziran, za starost 4+)
Ob 18.00: FILMŠULcA: RDEČI PES MODRI; predfilm KINO BONTON (88 minut, s podnapisi, za starost 9+)
Po filmu nas obiščejo še kužki in predstavniki društva Ambasadorji nasmeha.

Sreda, 24. januar, ob 17.00, v Kosovelovi knjižnici Sežana: PESMICE ZA MALE IN VELIKE
Pesnica in pisateljica ALJA FURLAN bo najprej predstavila svoje delo in nato izvedla delavnico pisanja poezije. Zaželeno je, da bi se otrokom od 7 do 12 let pridružili tudi starši.

Petek, 26. januar
Ob 17.00: SOVA IN MIŠKA; predfilm KINO BONTON (75 minut, s podnapisi, za starost 6+)
Ob 19.00: DOM, LJUBI DOM; predfilm KINO BONTON (slovenski dokumentarni film, 93 minut, za starost 12+)

Sobota, 27. januar, ob 10.00, v Kosovelovi sobi – Ljudska univerza Sežana: POZVEZIJA – DELAVNICA IZDELOVANJA KNJIGE
Preden gre poezija iz glave v svet, se naseli v zvezke – take in drugačne.
Tudi mi bomo zasejali drobno stran poezije med bele strani zvezka, jih skupaj zašili in z dobro mero ustvarjalnosti zalili. Čez čas bodo na belini strani začele rasti besede, vzcvetati čačke … in prav mogoče je, da se bo spet vse končalo (ali začelo) pri drobnem zrnu poezije.
Na delavnico so vabljeni vsi tisti, ki so se udeležili pisanja poezije 24. 1. 2018 v Kosovelovi knjižnici Sežana in bodo tako na delavnici v knjižico všili svojo pesem, kot tudi vsi ostali, ki bodo med platnicami ustvarili prostor za svoje še nenapisane misli.
Delavnico bo vodila Petra Grmek, krajinska arhitektka, ki v prostem času večkrat med barvicami, čopiči, volno in listi papirja išče navdih. Včasih ga tudi najde – skupaj z ilustracijami, zvezki in drugimi drobnarijami, ki jih ustvari.
Obvezne so predhodne prijave. Prijave in informacije:
mateja.kralj@lu-sezana.si, 05 731 13 01. Trajanje: 90 minut.

Petek, 2. februar, ob 18.00, v Kosovelovi sobi – Ljudska univerza Sežana (v sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana): GLAS-BA: RIME V GLASBENI PREOBLEKI (ustvarjalna delavnica za mlade od 13 do 15 let) (90 minut)
Na delavnicah bomo spoznali, kako se glasba prepleta s poezijo, kje se srečujeta in kako dopolnjujeta, se sprehodili skozi nekaj primerov, ko beseda in glasba z roko v roki soustvarita pesem, ter se v tem predvsem preizkusili tudi v praksi, tako da bomo s skupnimi močmi izbrano poezijo tudi uglasbili.
(Glasbeno predznanje je zaželeno, ni pa nujno.)
Mentorja: Martin Ukmar in Nastja Janžekovič
Prijave so obvezne, zbiramo jih do 31.1.2018 na e-naslov mateja.kralj@lu-sezana.si

Sobota, 3. februar
Ob 10.00 v Kosovelovem domu Sežana: FILMŠULcA: JAKEC NAROČI BRATCA (za starost 6+); predfilm KINO BONTON
Po filmu bo pogovor.
Ob 10.00 v Kosovelovi sobi – Ljudska univerza Sežana (v sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana): GLAS-BA: RIME V GLASBENI PREOBLEKI (ustvarjalna delavnica za mlade od 8 do 12 let) (90 minut)
Na delavnicah bomo spoznali, kako se glasba prepleta s poezijo, kje se srečujeta in kako dopolnjujeta, se sprehodili skozi nekaj primerov, ko beseda in glasba z roko v roki soustvarita pesem, ter se v tem predvsem preizkusili tudi v praksi, tako da bomo s skupnimi močmi izbrano poezijo tudi uglasbili.
(Glasbeno predznanje je zaželeno, ni pa nujno.)
Mentorja: Martin Ukmar in Nastja Janžekovič
Prijave so obvezne, zbiramo jih do 31.1.2018 na e-naslov mateja.kralj@lu-sezana.si

Nedelja, 4. februar, ob 10.00: GOSPODIČNA NEMITEŽIT (za starost 11+); predfilm KINO BONTON

Četrtek, 8. februar
Ob 10.00 v Kosovelovem domu Sežana: kratki animirani filmi LISIČKA IN DRUGE ZGODBE (36 minut; za starost 2+); predfilm KINO BONTON

Kosovelova soba – Ljudska univerza Sežana: OBISK KOSOVELOVE SPOMINSKE SOBE V ROJSTNI HIŠI SREČKA KOSOVELA
Vodeni obisk spominske sobe
Kje: Kosovelova spominska soba, Bazoviška cesta 9, 6210 Sežana
Kdaj: ob 11.00 (za družine z otroki 7 – 14 let) in ob 14.00 (za mlade in odrasle)
V stari šoli, kjer sedaj domuje Ljudska univerza Sežana, je v drugem nadstropju med leti 1893 in 1906 živela družina Kosovel in tam se je kot peti otrok 18. marca 1904 rodil Srečko Kosovel. Na vodenem obisku Kosovelove spominske sobe v pesnikovi rojstni hiši se bomo seznanili z življenjem in literarnim ustvarjanjem pesnika. V zanimivem ambientu, ki še dodatno pričara posebno atmosfero, si bomo ogledali predstavitveni film o življenju in delu pesnika. Skozi film in branje Kosovelove poezije tako lahko začutimo tisti duh v prostoru, ki nas približa temu mladeniču, ki je po skoraj 100 letih s pristnostjo, aktualnostjo in vizionarnostjo svoje poezije še vedno vir navdiha vsakemu posamezniku.
Spoznali bomo, kje vse je pesnik živel, kje je našel navdih za svoje ustvarjanje, kje je deloval in kakšni so bili njegovi načrti. Skupaj si bomo ogledali razstavne eksponate (faksimile Kosovelovih rokopisov, Kosovelove šolske zvezke in drugo), prebirali njegovo poezijo in si ogledali različne izdaje pesnikovega dela.
Informacije: mateja.kralj@lu-sezana.si, 05/7311301
Prijave niso potrebne.
Trajanje: 60 minut

Kobilarna Lipica, nacionalni kulturni spomenik
OBISK KOBILARNE
Vodeni ogledi bodo potekali od 11. do 16. ure, v katere je vključen tudi vodeni ogled galerije Avgusta Černigoja. Posestvo kobilarne lahko doživite tudi med samostojnim ogledom. Najlepši beli lipicanci Kobilarne Lipica bodo veseli vašega obiska.

Več informacij:
www.bobri.si
www.kosovelovdom.si
www.kosovelova.si
www.lu-sezana.si/kosovelova-soba/

VABLJENI!