BEREMO IN GLEDAMO #3

11.01.2019 | By More

 

Kosovelova soba v partnerstu z vodilnim partnerjem na projektu Kosovelovim domom Sežana in Kosovelovo knjižnico Sežana tudi letos sodeluje v projektu Beremo in gledamo.

Dogodki Beremo in gledamo se navezujejo na filmografijo posneto po knjižni predlogi. Do zdaj (dve zaporedni sezoni) smo dogodke posvetili ameriški literaturi in filmografiji, saj smo za izvedbo pridobili sredstva z razpisa Ameriškega veleposlaništva. V novi ediciji pa si želimo program razširiti.
Do februarja 2020 smo dogodke izvajali v živo, zadnje tri dogodke druge edicije projekta pa smo izvedli preko aplikacije ZOOM. Dokler nam ne bodo dovolili, da bi jih izvedli v naših prostorih, v živo, bomo dogodke izvajali preko aplikacije ZOOM tudi naprej.
Tudi v tokratni ediciji dogodkov vas vabimo, da si filme in literaturo predhodno ogledate in preberete ali pa se z nami enostavno prepustite določeni tematiki. Knjige so na voljo za izposojo v knjižnici. Filme smo do sedaj v večini predvajali v naši kino dvorani. Ker pa se dogodki selijo na splet, bomo za nekaj izbranih naslovov omogočili spletni ogled filma tistim, ki se bodo na dogodek prijavili.

 

 

Predvideni program za prvi del leta 2021:

– 17. februarja 2021, ob 18.00: pogovorni MAFIJSKI VEČER (Boter in Siciljanec) bosta vodila Rok Govednik in Neža Lipanje.

– 24. marca 2021, ob 18.00: pogovorni večer ČEFURJI RAUS bosta vodila Rok Govednik in slovenski filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović.

– 14. aprila 2021, ob 18.00: na pogovornem večeru AGATA CHRISTIE se bomo pogovarjali z lokalnim filmskim režiserjem, scenaristom in pisateljem Tonetom Frelihom.

Spremljajte nas tudi na socialnem omrežju Facebook. Za prijavo na spletni ogled filma kontaktirajte Kosovelov dom na nives@kosovelovdom.si.

20. januarja 2021, ob 18.00 smo izvedli:

pogovorni večer KONJE KRAST, ki sta ga vodila Rok Govednik in prevajalka knjige Marija Zlatnar Moe.

Spletni ogled filma je bil na voljo v nedeljo, 17.1.2021 od 8.00 do 24.00.

Knjiga: Per Petterson/Konje krast/2003

Film: Hans Petter Moland/Konje krast/Norveška, Švedska, Danska, 2019/123 min

Zgodba:

Drama o ljubezni, izgubi, krivdi in zapuščini nacizma na Norveškem. November leta 1999. Sedeminšestdesetletni Trond Sander se po ženini smrti odseli iz Osla v majhno vasico na vzhodu Norveškega. Stoletje se bliža koncu in zdi se, da se končuje tudi njegovo življenje. Nekega zimskega večera spozna novega soseda Larsa, za katerega se izkaže, da je njegov stari znanec iz mladosti. Srečanje začne v njem prebujati spomine na leto 1948, ko je poletje preživljal z očetom v preprosti leseni koči ob reki. Spomini na dolge popoldneve v gozdu, jezdenje konjev in sečnjo dreves ga navdajo z občutki sreče, a mu v um prikličejo tudi prizore usodnih dogodkov, ki so obema spremenili življenje.

 

 

 

Kategorija: Dogodki

.