V petek, 27. 5. 2022, ko se spominjamo legende Srečka Kosovela, saj obeležujemo obletnico njegove smrti, se je v Sežani odvila intervencija KULTURO NA CESTO!

Plakatna mesta je v svoje ateljeje spremenilo kar 15 lokalnih ustvarjalk in ustvarjalcev, na vseh lokacijah so bili pritrjeni tudi bloki s poezijo, ki so jih obiskovalci lahko odtrgali in odnesli s seboj.

V Parku pri Starem gradu in po ulicah Sežane so bili z nami tudi lokalni glasbeniki.

Na Kosovelovi ulici, ki je bila na ta dan delno zaprta za promet, so se na POPup ŠOPku, ustvarjalni tržnici, predstavili lokalni ustvarjalci in ustvarjalke.

Dogodek smo zaključili ob 20h v Kosovelovem domu (Srednja dvorana) s predstavitvijo knjige OSTRI RITMI Andreja Štularja.

V projektu 2022 sodelujemo: Kosovelov dom Sežana, Kosovelova spominska soba v okviru Ljudske univerze Sežana, Klub študentov Sežana, Mladinski center Podlaga ter Kulturno-umetniško in izobraževalno društvo Konstruktivist, ki je lanski aktivistki Mašo Pušnik in Jovano Đukić vzel ‘pod svoje okrilje’.

PROJEKT SOFINANCIRA OBČINA SEŽANA iz sredstev razpisa Mladinski projekti in akcije 2022.

 

LITERARNI IN LIKOVNI USTVARJALCI

Petnajst Tam-Tam plakatnih mest po Sežani bo na dan dogodka preoblečenih v belo barvo – z delom lokalnih ustvarjalcev bodo ta dan plakati dobili novo podobo.

Letos so se nam predstavili likovni ustvarjalci in ustvarjalke Ana Ščuka, Medina Leković, Ana Stevanovski, Tai Küssel, Zala Reberc, Petra Grmek, Urška Bizjak, Ana Batistič, Karolina Marušič, Anja Majcen, Nik Pregl Martinec, Eva Švigelj, Tim Matkovič, Jovana Đukić in Maša Pušnik.

Z literarnimi prispevki so se predstavili Nik Pregl Martinec, Eva Švigelj, Mojca Sovdat, Timotej Konec, Ilse, Alja Cergol, Nika Kocjančič in Anja Papuga. Poezijo in kratko prozo boste lahko obiskovalci odnesli s seboj.

 

Dogodek smo zaključili v Kosovelovem domu ob 20.00 s predstavitvijo knjige Andreja Štularja OSTRI RITMI.

V knjigi je Andrej Štular upodobil izbrane pesmi in druga besedila Srečka Kosovela. Z njegovimi upodobitvami se tako prostor interpretacije še razširi in da bralcu dodaten navdih. Knjiga je kot posebna izdaja revije Stripburger pri založbi Forum Ljubljana izšla oktobra 2021.

Andrej Štular je ustvarjalec, ki je dejaven na različnih umetniških področjih. Pri njem se dokaj enakovredno prepletajo področja ilustracije in stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije in filma ter oblikovanja lutk in scenografij. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in sodeluje na mednarodnih festivalih.

Z Andrejem se je pogovarjal Matej Kocjan – Koco.