Up = ∞

V petek, 17. maja 2024 ob 18.00 vabljeni v Kosovelovo sobo na predstavitev pesniškega zbornika Up = ∞

Odprto – OFFen

V petek, 29. marca 2024, ob 19. uri v Kosovelovi sobi na Bazoviški cesti 9 v Sežani vabimo na pogovor s prevajalcem Ludwigom Hartingerjem o novem prevodu izbranih pesmi in misli Srečka Kosovela v nemščino z naslovom OFFEN.02 in otvoritev razstave študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje iz Ljubljane.

Ob 120. obletnici rojstva Srečka Kosovela (18. 3. 1904 – 27. 5. 1926) je Društvo Konstruktivist izdalo žepno knjigo prevodov njegovih pesmi in misli z naslovom OFFEN.02; ausgewählte Gedichte und Gedanken von Srečko Kosovel v prevodu priznanega prevajalca Ludwiga Hartingerja, ki je lansko leto prejel nagrado Fabjana Hafnerja za prevode v nemščino.

Knjigo v izboru in uredništvu Mateje Kralj je oblikoval Simon Kastelic. Pogovor o knjigi in pesniku s prevajalcem bo spremljala tudi otvoritev razstave študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje iz Ljubljane pod mentorstvom prof. Eduarda Čehovina in prof. Radovana Jenka.

Na razstavi bodo predstavljene izbrane študijske naloge 2. letnika magistrskega študija smeri Grafično oblikovanje, ki so v zimskem semestru 2023/24 nastale pri študijskem projektu “Srečko Kosovel (1904—2026), 120 let”. Osnovni namen projekta je bil obeležiti 120. obletnico, naloga pa je zajemala: avtorsko interpretiranje izbrane poetične vsebine v mediju knjige (knjiga kot 3D objekt oz. kako daleč lahko pomaknemo njeno obliko), oblikovanje izbranega konsa v 3D prostoru in oblikovanje jubilejnega plakata. Zahtevan je bil poudarek na eksperimentu.

Kosovel je definiral konstruktivizem kot ekvivalenco vsebine in oblike (vsebina = oblika), ta spoj med vsebino in obliko pa je tudi v vizualnih komunikacijah temeljna osnova, iz katere črpajo oblikovalke in oblikovalci.

Avtorice in avtorji: Tina Dernovšek, Nia Gombač, Mojca Krivec, Natalia Linowska, Amalia Podgórska, Eva Popit, Urban Šelj, Magdalena Štibohar, Žiga Vavričuk, Anže Zajc in Nik Leban

Razstavo si bo mogoče ogledati do 31. oktobra 2024.

Jaz sem drevo brez vej

V sredo, 10. aprila 2024 ob 18.00 vabljeni v Kosovelovo sobo na predstavitev prevod izbora pesmi Srečka Kosovela v grščino Jaz sem drevo brez vej Ανθολογία ποιημάτων του Σλοβένου ποιητή Σρέτσκο Κόσοβελ: Είμαι δέντρο χωρίς κλαδιά… v prevodu Branke Novaković Nicolaou.