Tik pred novoletnimi počitnicami smo 23. decembra 2020 v Kosovelovi sobi gostili učence 9. razreda Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana. V sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana in Mladinskim centrom Podlaga smo izvedli kulturni dan, ki je potekal na treh različnih lokacijah. Učenci so si najprej v Kosovelovem domu ogledali film Gajin svet 2 in se nato udeležili treh različnih delavnic.

V Kosovelovi sobi se tokrat nismo posvečali samo našemu velikemu pesniku Srečku Kosovelu in njegovi poeziji, ampak tudi likovni umetnosti iz prve četrtine 20. stoletja, s poudarkom na likovni umetnosti konstruktivizma. Preko Kosovelove konstruktivistične poezije smo spoznali nekaj ustvarjalcev konstruktivizma v likovni umetnosti in njihova dela. Nato so se učenci v skupinah lahko tudi sami preizkusili v ustvarjanju konstruktivistične slike. Nastale so zelo zanimive slike.

»Umetnost nas preoblikuje in mi s tem postanemo sposobni za preoblikovanje našega okolja”. (Lajos Kassák, madžarski pesnik, pisatelj, esejist in slikar)