VRTNARSKE DELAVNICE


SLOVENIJA, ARBORETUM, 4.7.2011,ZELENJAVA. :MAVRIC PIVK/DELO      cepljenje_slika1       sadno_drevje_rez

POMANJKANJE HRANIL PRI VRTNINAH IN SADNEM DREVJU

Hitro prepoznavanje in ukrepi do boljše rasti naših rastlin

Na delavnici boste skupaj z Ano Leskovšek, univ.dipl.inž.agr., poglobljeno in na zanimiv način prepoznavali znake pomanjkanja in presežkov posameznih hranil in se naučili, kako vrtninam in sadnemu drevju najhitreje pomagati do boljše rasti in lepših pridelkov.

Ste pri rastlinah kdaj opazili bledenje listov, posušene robove listov, morda redčenje listov in slabšo rast, pa niste vedeli, kaj rastlinam manjka in kako najhitreje ukrepati? Ste vedeli, da posamezna pomanjkanja hranil pri rastlinah pravzaprav na prvi pogled lahko izgledajo kot bolezensko stanje?

Rastline za svojo optimalno rast potrebujejo hranila, ki jih ločimo na 9 makroelementov in 8 mikroelementov. Ta skupaj tvorijo medsebojne povezave in ko so v ravnovesju, rastline optimalno rastejo. Pomanjkanje hranil se na velikih kmetijskih površinah redkeje pojavlja, ker so rastline gnojene po gnojilnem načrtu, ki ga glede na analizo tal po večini pripravijo kmetijski svetovalci.

Na zelenjavnem vrtu gnojenje poteka malo drugače. Analize tal so ponavadi le redko ekonomično upravičene, a  zaradi pestrosti rastlin in gnojenja po občutku se prav na vrtu večkrat zgodi, da katera od gredic ne uspeva tako, kot bi si želeli. S hitrim prepoznavanjem pomanjkanja posameznih hranil in dognojevanjem lahko rastlinam pomagamo, da bodo bolj zdrave in dajale obilne pridelke.

Vsak udeleženec prejme tabelo z opisom pomanjkanja posameznih hranil in seznam rastlin, ki so na pomanjkanje posameznih hranil občutljivejše.

Da si bomo novo znanje lažje zapomnili, bodo na delavnici na ogled rastline, ki kažejo tipična pomanjkanja posameznih hranil.

 

REZ SADNEGA DREVJA IN OKRASNIH GRMOV

Predavanje Ane Leskovšek, univ.dipl.ing.agr. je strokovno izobraževalno. V teoretičnem delu bomo spoznali:

– kdaj je najprimernejši čas za rez posameznih sadnih vrst,

– kako drevo spodbuditi k rodnosti in kako k rasti,

– kako pomladiti ali ohraniti staro drevo,

– kako pravilno režemo jagodičevje in nekaj najpogostejših okrasnih grmov,

– kako v domačem vrtu škropiti na ekološki način za večji pridelek.

V praktičnem delu bo prikazano obrezovanje, možnost pa boste imeli tudi vprašanj in nasveta izkušene agronomke.

 

RAZMNOŽEVANJE SADNIH VRST IN CEPLJENJE SADNEGA DREVJA

Ste že kdaj poskusili vzgojiti prav svoje sadno drevo? Ste vedeli, da lahko sadno drevo vzgojite na divjih drevesih iz gozda ali da lahko na jablani vzgojite tudi hruške in na slivi marelice?

Na strokovnem predavanju z delavnico se bomo učili o različnih načinih cepljenja sadnega drevja, od cepljenja v razkol, angleške kopulacije, cepljenja za lub itd.

Učili se bomo o pravi izbiri cepilne tehnike, kompatibilnosti sadnih vrst in vplivu vremenskih dejavnikov na uspešnost cepljenja.

Pregledali bomo značilnosti drevesnih podlag in vse oblike cepljenja praktično vadili na vejah, zato s seboj prinesite svoj cepilni nož.

Predavala bo Ana Leskovšek, univ.dipl.ing.agr.

 

VRT V RAVNOVESJU

Ste vedeli, da se pomanjkanje kalcija pri paradižniku v obliki črne pege lahko pojavi zaradi prekomernega gnojenja? Da morda kapusnice pri vas nikakor ne rastejo zaradi prekislih tal?

Na vrtu želimo pridelati mnogo vrst zelenjave. Pogosto se zgodi, da niti ne vemo, kaj je lani raslo na določeni gredi, pa vendar vsaka rastlina zase potrebuje svoje pogoje, gnojenje, nego.

Spomladi začnemo z nakupom semen in gnojil, s katerimi smo morda tudi preveč radodarni in lahko našim tlom hitro naredimo več škode, kot koristi. Morda se zgodi, da pridelek na koncu  ni tak, kot smo ga videli na vrečkah semen ali na vabljivih slikah raznih revij.

Ker brez analize tal ne moremo vedeti, kaj je v vrtu narobe, lahko le to ugotovimo z budnim opazovanjem rastlin.

Na predavanju se bomo učili o prepoznavanju vzrokov za nepravilno, slabo, preveč bujno rast različnih vrst zelenjave in o tem, kaj o tleh na našem vrtu pove populacija prisotnih plevelov in določenih škodljivcev. Učili se bomo o kolobarju, pravilnem gnojenju, pravilni obdelavi in ostalih ukrepih, ki bodo naš vrt uravnovesili.

Ne glede na velikost našega koščka zemlje bomo tako pridelali lepo in zdravo zelenjavo in hkrati zemljo ohranili rodovitno tudi za prihodnje generacije.

Predavala bo Ana Leskovšek, univ.dipl.ing.agr.