VRTNARSKA DELAVNICA

SLOVENIJA, ARBORETUM, 4.7.2011,ZELENJAVA. :MAVRIC PIVK/DELO

POMANJKANJE HRANIL PRI VRTNINAH IN SADNEM DREVJU

Hitro prepoznavanje in ukrepi do boljše rasti naših rastlin

Kdaj: sreda, 8.6. 2016 od 16.30-18.00

Kje: Ljudska univerza Sežana

Cena delavnice: 10 eur

Na delavnici boste skupaj z Ano Leskovšek, univ.dipl.inž.agr., poglobljeno in na zanimiv način prepoznavali znake pomanjkanja in presežkov posameznih hranil in se naučili, kako vrtninam in sadnemu drevju najhitreje pomagati do boljše rasti in lepših pridelkov.

Ste pri rastlinah kdaj opazili bledenje listov, posušene robove listov, morda redčenje listov in slabšo rast, pa niste vedeli, kaj rastlinam manjka in kako najhitreje ukrepati? Ste vedeli, da posamezna pomanjkanja hranil pri rastlinah pravzaprav na prvi pogled lahko izgledajo kot bolezensko stanje?

Rastline za svojo optimalno rast potrebujejo hranila, ki jih ločimo na 9 makroelementov in 8 mikroelementov. Ta skupaj tvorijo medsebojne povezave in ko so v ravnovesju, rastline optimalno rastejo. Pomanjkanje hranil se na velikih kmetijskih površinah redkeje pojavlja, ker so rastline gnojene po gnojilnem načrtu, ki ga glede na analizo tal po večini pripravijo kmetijski svetovalci.

Na zelenjavnem vrtu gnojenje poteka malo drugače. Analize tal so ponavadi le redko ekonomično upravičene, a  zaradi pestrosti rastlin in gnojenja po občutku se prav na vrtu večkrat zgodi, da katera od gredic ne uspeva tako, kot bi si želeli. S hitrim prepoznavanjem pomanjkanja posameznih hranil in dognojevanjem lahko rastlinam pomagamo, da bodo bolj zdrave in dajale obilne pridelke.

Vsak udeleženec prejme tabelo z opisom pomanjkanja posameznih hranil in seznam rastlin, ki so na pomanjkanje posameznih hranil občutljivejše.

Da si bomo novo znanje lažje zapomnili, bodo na delavnici na ogled rastline, ki kažejo tipična pomanjkanja posameznih hranil.

Informacije in obvezne prijave na Ljudski univerzi Sežana, na e-pošto info@lu-sezana.si ali na telefon 05 73 11 300.

 

 

 

image_print