Na ulici

O projektu Na ulici

»Zakaj izobraževati, čemu kultivirati ljudstvo? Zato, ker je edino kultura tista, ki lahko prenovi in preobrazi človeka. Zato, ker se lahko le izobražen človek zave pravic, ki mu po njegovem delu gredo.«

Projekt Srečko Kosovel Na ulici je nastal v okviru oživitve Kosovelove spominske sobe in sežanskih ulic. Pri tem sledimo eni temeljnih Kosovelovih načel, da je potrebno poezijo oz. umetnost na sploh spraviti iz muzejev, knjižnic in drugih podobnih ustanov VEN med ljudi, VEN v življenje. Umetnost naj ne bo le privilegij drobne peščice ljudi ampak naj bo namenjena vsem ljudem, od berača in delavca do inženirja in izobraženca. Želimo, da se vsi Sežanci zavedajo veličine Kosovelove misli in besed ter da se nam s pomočjo umetnosti odprejo nove perspektive vsakdanjega življenja.

Kosovel in njegov obsežen opus naj bo v navdih vsem v iskanju lepšega sveta. Sveta, v katerem naj vlada Pravica, Ljubezen in Etos. Sveta, v katerem naj bo človek človeku Človek. Sveta, za katerega se je boril tudi Srečko Kosovel.

 

Koder hodi novi pesnik,
povsod se odziva klavir.

(Kons, Srečko Kosovel)

Srečko Kosovel Na ulici #2

18. marec 2022 – sedem pravljičnih let po tem, ko smo prvič odtisnili Kosovelovo pesem “Na ulici” na pločnik v središču Sežane, smo v sodelovanju s Simonom Kastelicem obnovili napis ob 118. obletnici pesnikovega rojstva. S projektom Na ulici opozarjamo, da se je v Sežani rodil veliki pesnik, mislec, avantgardist in humanist Srečko Kosovel. S tem skupaj širimo vrednote človečanstva, na katerih bi moral temeljiti ves svet.

                       

 

Fotografije spodaj: arhiv KDS

                    

 

 

Srečko Kosovel Na ulici

27.5.2015 smo skupaj z mimoidočimi na ulici v centru Sežane obeležili 89-letnico smrti Srečka Kosovela. Skupaj smo brali Kosovelovo poezijo in eno pesem pustili Na ulici.

Z namenom, da Kosovelovo poezijo približamo čimveč ljudem je nastala akcija v sodelovanju Ljudske univerze Sežana, ki upravlja s Kosovelovo spominsko sobo z akad. slikarjem Simonom Kastelicem.

Na pločniku pred tržnico v središču Sežane smo oblikovali talni grafit Kosovelove pesmi z naslovom Na ulici. Poleg tega smo mimoidočim delili Kosovelove pesmi. Ljudje so se vživeli v našo akcijo in z veseljem prebirali pesmi že kar na ulici, odnesli pa so jih tudi s seboj domov. Zanimivo je bilo opazovati mimoidoče, ki so se zaustavili in si vzeli čas, da preberejo talni odtis.

O uspešnosti akcije priča podpora mimoidočih in pozitiven odziv na družbenih omrežjih.

                          

 

                          

 

Zvezke s Kosovelovo poezijo lahko prebirate na klopeh po Sežani

Kosovelovi zvezki so nastali avgusta 2015 v okviru projekta Kosovel Na ulici, s katerim sledimo Kosovelovemu načelu, da se mora umetnost preseliti iz okostenelih kulturnih inštitucij v sredino ljudstva. Za oblikovanje je poskrbel akademski slikar Simon Kastelic, izbor iz Kosovelovega opusa pa je pripravila Mateja Kralj. Tako je nastalo devet zvezkov. Vsak zvezek prinaša različen izbor del Srečka Kosovela, ki ga pomensko zaokroži njegov naslov. Pretežno gre za izbor Kosovelove poezije, v enem zvezku pa so zbrani odlomki iz njegovih dnevniških zapiskov, predavanj, pisem in drugo.

Zvezke lahko mimoidoči berejo na javnih klopeh po Sežani: v parku, na otroških igriščih, v amfiteatru Kosovelovega doma, v centru Sežane pri tržnici, v Sežanskem botaničnem parku, na Trgu 28. avgusta in pred Domom upokojencev Sežana.

»Prihajamo; v znamenju umetnosti prihajamo. Ne one, ki se košati v obliki, ne one, ki se oblači po modi. … človečanstvo umetnosti obstoji v tem, da se človeku približamo.« (Srečko Kosovel, KRIZA)