Obletnica smrti S. Kosovela

Na današnji dan, 27. maja, pred 94 leti je smrt prekinila le dobrih dvaindvajset let mlado življenje Srečka Kosovela, ki je tako prekinil svoje ustvarjalno življenje in svoj študij v osmem semestru.
»Zbolel sem precej, ko sem prišel domov, to se pravi drugi dan… V nedeljo sem bil res zelo bolan in kljub mojemu razgovarjanju so poslali naši v ponedeljek po zdravnika, ki mi je zelo nezaupno osumil bivši »paratifus« in predpisal za ves teden le »vodene« jedi; misli si, da sem prakticiral to ves teden in potem še en teden bolehal na tisti praksi, tako da je moral priti tretji teden doktor iz Trsta (!!!) in konštatiral, da pravzaprav nisem bolan, marveč le oslabel. Ni čudno v Ljubljani dieta, doma dieta – ja strela – človeka mora tudi dieta spaviti k vragu! – in tako dalje.
Zdaj mi je predpisal 30 vbodljajev z Lycetinom, saj veš, kako je to zelo prijetno!«
Srečko v pismu Cirilu Debevcu 24.4.1926

V normalnih razmerah bi se dobili na literarnem večeru v Kosovelovi spominski sobi na predstavitvi knjige, kar pa zaradi zagotavljanja medosebne razdalje ni mogoče.
Zato vabljeni na virtualno predstavitev knjige izbranih pesmi in misli Srečka Kosovela Odprto.02 (druga, razširjena, dopolnjena izdaja). Tudi obletnico smrti Srečka Kosovela tako obeležujemo virtualno, saj kljub rahljanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, Covid-19 še vedno kroji naša življenja.
Več o dogodku https://www.facebook.com/events/259587248615886/

Kaj v epidemiji pravi Srečko Kosovel?

O tem, kaj v epidemiji pravi Srečko Kosovel, se oglašamo tudi iz Kosovelove spominske sobe. Vabljeni k poslušanju oddaje Radia Koper Kaj v epidemiji pravi Srečko Kosovel?, v kateri se novinarka Ivana Zajc pogovaja s slikarjem Simonom Kastelicem, prof. slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Trstu Miranom Košuta in skrbnico Kosovelove sobe Matejo Kralj.