BAUHAUS 100 let

BAUHAUS

1919 – 2019

preteklost.sodobnost.pričevanja

 

petek, 15. novembra 2019, ob 18.00 v Kosovelovi sobi v Sežani
Ob 100. obletnici ustanovitve Bauhausa vabljeni na pogovor z umetnikom Frankom Vecchietom o znameniti šoli za umetnost in arhitekturo ter o njegovi poti z Avgustom Černigojem.

Pogovor se bo odvijal v Kosovelovi spominski sobi v Sežani, Bazoviška cesta 9, ki je z originalno konstruktivistično opremo verjetno najprimernejši prostor za tovrstno srečanje.

Vecchietovo zanimanje za Bauhaus je povezano tudi z dolgoletnim druženjem z mojstrom Avgustom Černigojem, ki je študiral na tej šoli. Bauhaus je bil izredno pomemben kulturni avantgardni center po prvi svetovni vojni, v katerem se je rodil nov odnos do družbe in poseben odnos med različnimi umetnostmi. Na šoli so poučevali najznamenitejši umetniki tistega časa, ki so prihajali iz cele Evrope, med njimi Kandinsky, Gropius, Klee, Itten, Feiniger, Moholy Nagy, Mies van der Rohe, Breuer in Albers. Idejno bogastvo in pomen te kulturne delavnice še danes živita v Evropi, Ameriki in drugod po svetu. Černigojev pristop do umetnosti je bil globoko zaznamovan s to izkušnjo. Njegovo umetniško delo ni popolnoma razumljivo, če ga ne primerjamo in ga ne tolmačimo z idejami, ki prihajajo iz Bauhausa. Franko Vecchiet bo z nami delil pričevanja in spomine na skupne prehojene poti z mojstrom, iz katerih izhaja poseben pogled na Černigoja, kot tudi na njegov opus.