Nova knjiga: Srečko Kosovel: VSEM NAJ BOM NEZNAN

Srečko Kosovel spet preseneča. In to dobrih 90 let po izidu prve zbirke Pesmi iz leta 1927 in dobrih 50 let po izidu Integralov leta 1967. V začetku meseca aprila smo namreč v branje dobili dve zajetni knjigi, ki skupaj na skoraj 2000 straneh prinašata do sedaj še neobjavljene zapise tega velikega kraškega pesnika in misleca, ki bi, če mu ne bi usoda odmerila le dobrih 22 let življenja, lahko postal tudi odličen dramatik in romanopisec.

Zapise v najnovejši knjigi, ki sta izšli pri Založbi Goga iz Novega Mesta, je z vestnim delom, izjemno natančnostjo in velikim navdušenjem zbral in uredil Miklavž Komelj, ki se je moral spopasti z izredno težko berljivim rokopisom Srečka Kosovela. Miklavž Komelj je umetnostni zgodovinar in tudi sam pesnik. Obenem je strasten raziskovalec literarnih zapuščin. Urejal je že delo pesnikov kot so Fernando Pessoa, Djuna Barnes, Jure Detela, če naštejem le nekatere.

Dan po izidu knjig smo njuno vsebino odkrivali v Kosovelovi spominski sobi v Sežani med pogovorom z urednikom Miklavžem Komeljem in z Ravlom Kodričem, ki je uredniku pomagal pri umestitvi Kosovelovih zapisov v zgodovinski kontekst. 5-letno brskanje po Kosovelovi literarni zapuščini, ki se nahaja v naši nacionalni knjižnici v Ljubljani, se je še kako obrestovalo. Lično oblikovana knjiga opremljena z reprodukcijami Kosovelovih rokopisov in natančnimi spremnimi opombami ne prinaša le Kosovelovih še neobjavljenih pesmi. V prvi knjigi so poleg poezije zbrani tudi prozni zapisi, dramatika in drugi zapisi, kot je na primer Načrt satiričnega lista Protokol doline Šentflorjanske in nekaj prevodov. Druga knjiga zajema esejistične fragmente, aforizme, Kosovelovo študijsko gradivo in drugo. V dodatku pa je vključenih še nekaj novih transkripcij že objavljenih pesmi in drugih tekstov.

Beremo lahko zelo različno dolge tekste, ki obsegajo od nekaj strani do le ene besede. Miklavž Komelj je namreč prepričan, da so pri Kosovelu enako pomembni tako dokončani teksti, elaborirani načrti kot tudi hipne zamisli. Urednik je želel objaviti vse doslej znane zapise Srečka Kosovela in pri tem z minimalnimi posegi ostati kar se da zvest izvirniku.

Kljub temu, da smo v branje dobili zajetno gradivo pesnika, nam pravzaprav Kosovel v resnici postaja še veliko bolj neznan, kot je bil doslej. Tudi iz tega spoznanja se je urednik odločil, da knjigi naslovi z enim od Kosovelovih verzov »Vsem naj bom neznan«.

Novi knjigi bosta nedvomno povod za nova raziskovanja pesnikovega literarnega ustvarjanja, iskanje novih povezav, interpretacij in pomenov. In ponovno lahko prikimamo izjavi Antona Ocvirka, ki je že v uvodni študiji k Integralom zapisal, da »ni lirika, ki bi moral tako dolgo čakati, da se nam razodene v celoti«.

 

podatki o knjigi

  • leto izida: 2019
  • zbral, uredil in spremna eseja napisal Miklavž Komelj
  • vezava: trda vezava + škatla
  • dimenzije: 13 x 20 cm
  • št. strani: 1899
  • Založba Goga Novo mesto