Srečko Kosovel: VSEM NAJ BOM NEZNAN

V petek, 12. aprila 2019, ob 19.00 vabljeni na predstavitev knjige

še neobjavljenih zapisov Srečka Kosovela: Vsem naj bom neznan.

O knjigi bosta spregovorila Miklavž Komelj, ki je gradivo izbral in uredil, in Ravel Kodrič.

Knjiga bo 11.4.2019 izšla pri Založbi Goga Novo mesto.

Srečko Kosovel (1904–1926) je o sebi pisal kot o zvezdnem utrinku, ki ga bodo šli ljudje iskat in ga ne bodo našli – ob tem pa se bodo zavedeli, da so sami utrinki velike kozmične volje. Njegov literarni opus, nastal v nekaj letih neverjetno intenzivnega pisanja, je bil objavljan postopoma – v različnih časih je šele nova senzibilnost v njem odkrila nove tekste.

V dveh knjigah te izdaje so zbrani vsi zapisi iz Kosovelove zapuščine, ki so ostali neobjavljeni do danes. Kosovelovo pisavo kažeta v magmatskem stanju nastajanja. »O ti moja knjiga, nenapisana, / ti moja knjiga žgočih spoznanj, / žarečih energij, sanj, moči, / vse zlate žarijo črke iz noči […]«

Prva knjiga obsega poezijo, prozo in dramatiko. Vanjo so vključeni tako dokončani teksti – pesmi, črtice in nekaj drobnih dramskih del – kot tudi številni fragmenti in osnutki.

Druga knjiga predstavlja Kosovela predvsem kot misleca – obsega od aforizmov do načrta za knjigo Biti ali ne biti. Vključeni so tudi zapisi o literarni teoriji, gradivo za diplomsko nalogo o Alojzu Gradniku in osnutki pisem. V dodatku so nove transkripcije že objavljenih pesmi in drugih besedil. Dodana sta dva spremna eseja Miklavža Komelja.

 

podatki o knjigi

  • leto izida: 2019
  • vezava: trda vezava + škatla
  • dimenzije: 13 x 20 cm
  • št. strani: 1899

 

Miklavž Komelj je pesnik, prevajalec in umetnostni zgodovinar. Je avtor številnih nagrajenih pesniških zbirk, poeziji in umetnosti nasploh pa se pogosto posveča tudi znanstveno – za knjigo Nujnost poezije je leta 2011 prejel Rožančevo nagrado, leta 2015 pa Jenkovo nagrado za pesniško zbirko Noč je abstraktnejša kot n.

Prevedel in uredil je dela Fernanda Pessoe, Pier Paola Pasolinija, Césarja Valleja in Djune Barnes. Urejal je tudi zapuščino pesnika Jureta Detele. Objavlja članke in pogosto predava o poeziji in umetnosti na sploh.