40-letnica Kosovelove sobe

23. oktobra 2016 je minilo 40 let od otvoritve Kosovelove spominske sobe. V Kosovelovi spominski sobi je 16. novembra 2016 potekala prireditev ob 40-letnici delovanja Kosovelove spominske sobe.

Na ta dan je prisotne pozdravila Mateja Kralj, skrbnica Kosovelove sobe, in direktorica Ljudske univerze Sežana Aljana Resinovič. Sledil je nagovor nekdanjega direktorja Ljudske univerze Sežana Pavla Skrinjarja in avtorja sobe Janeza Suhadolca. Za uvod so poskrbeli tudi kitarist Martin Jogan in violinistka Petra Kukanja ter interpret Kosovelove poezije Aleksij Pregarc. Osrednji del prireditve je zavzemalo predavanje dr. Janeza Vrečka z naslovom Srečko Kosovel in konstruktivizem.

Zamisel o ureditvi Kosovelove spominske sobe je nastala že kmalu po letu 1972, ko je Delavska univerza Sežana (danes Ljudska univerza) v upravljanje dobila stavbo stare osnovne šole. Glavni pobudnik je bil takratni direktor Pavel Skrinjar. Za arhitekta je bil imenovan Janez Suhadolc, ki mu je odlično uspelo urediti prostor, v katerem prideta do izraza Kosovelova osebnost in njegovo delo. Otvoritev sobe je bila 23. oktobra 1976. Takrat je bil odkrit tudi spomenik Srečku Kosovelu, ki je delo kiparja Janeza Pirnata. Vse skupaj pa je spremljala mogočna vseslovenska proslava ob 50 letnici Kosovelove smrti.

Ob tej priliki sta Simon Kastelic, avtor prenove sobe leta 2014, in Mateja Kralj, skrbnica Kosovelove sobe, izdala 1. številko časnika Konstruktivist, ki prinaša informacije o proslavi ob otvoritvi sobe, o delovanju sobe od prenove ter spomine in misli nekaterih soustvarjalcev proslave, sobe in spomenika. Dogodek in izdajo prve številke Konstruktivista sta finančno podprli Ljudska univerza Sežana in Občina Sežana.

Od leta 1976 je Kosovelova soba sprejela veliko obiskovalcev. To so predvsem učenci in dijaki osnovnih ter srednjih šol iz različnih slovenskih krajev. Občasno v sobo zaidejo tudi poznavalci pesnika iz tujine. V tem času je bilo v sobi organiziranih več literarnih večerov, predstavitev književnih del in predavanj. Nadvse zanimiv ambient sobe smo na Ljudski univerzi Sežana večkrat izkoristili tudi za razne podelitve diplom in spričeval udeležencev izrednega izobraževanja. V njej imajo vsako leto na predvečer pesnikovega rojstva svoja srečanja tudi člani Literarnega društva Zlati čoln iz Sežane.