O projektu Na ulici

 

»Zakaj izobraževati, čemu kultivirati ljudstvo? Zato, ker je edino kultura tista, ki lahko prenovi in preobrazi človeka. Zato, ker se lahko le izobražen človek zave pravic, ki mu po njegovem delu gredo.«

 

Projekt Srečko Kosovel Na ulici je nastal v okviru oživitve Kosovelove spominske sobe in sežanskih ulic. Pri tem sledimo eni temeljnih Kosovelovih načel, da je potrebno poezijo oz. umetnost na sploh spraviti iz muzejev, knjižnic in drugih podobnih ustanov VEN med ljudi, VEN v življenje. Umetnost naj ne bo le privilegij drobne peščice ljudi ampak naj bo namenjena vsem ljudem, od berača in delavca do inženirja in izobraženca. Želimo, da se vsi Sežanci zavedajo veličine Kosovelove misli in besed ter da se nam s pomočjo umetnosti odprejo nove perspektive vsakdanjega življenja.

Kosovel in njegov obsežen opus naj bo v navdih vsem v iskanju lepšega sveta. Sveta, v katerem naj vlada Pravica, Ljubezen in Etos. Sveta, v katerem naj bo človek človeku Človek. Sveta, za katerega se je boril tudi Srečko Kosovel.

 

Koder hodi novi pesnik,
povsod se odziva klavir.

 

90-letnica smrti Srečka Kosovela – 27. maj 2016

Noč knjige na Križevniški ulici v Ljubljani

Srečko Kosovel Na ulici v centru Sežane

Kosovel na klopeh po Sežani