CENTER MEDGENERACIJSKEGA UČENJA


DELAVNICE V OKVIRU MEDGENERACIJSKEGA UČENJA 2015

V sredo, 25.11.2015 se je na Ljudski univerzi vse iskrilo od medsebojnega sodelovanja in učenja. Več…

 

DEJAVNOSTI CENTRA MEDGENERACIJSKEGA UČENJA V LETU 2014

Z dejavnostjo Centra medgeneracijskega učenja nadaljujemo tudi v letu 2014. Začelo se je z dnevom medgeneracijskega učenja, ki je potekal 19.11.2014. Tisti dan smo organizirali ZELIŠČARSKO DELAVNICO na kateri smo govorili na splošno o uporabi zelišč, nabiranju, sušenju….Nato so si zeliščarske delavnice sledile mesečno in sicer: IZDELOVANJE NARAVNEGA ZELIŠČNEGA MILA, IZDELOVANJE ZELIŠČNEGA MAZILA IN KREME, IZDELOVANJE NARAVNEGA ZELIŠČNEGA MAZILA ZA USTNICE IN DELAVNICA IZDELOVANJA NARAVNIH ČISTILNIH SREDSTEV IN KOZMETIKE.

Prav tako smo v okviru CMU-ja organizirali ASTROLOŠKE DELAVNICE na temo PSIHOLOŠKA ASTROLOGIJA – ZAKAJ in KAKO DELUJE? in delavnico MOJA OSEBNA IZKAZNICA.

 

 

DELAVNICE V OKVIRU MEDGENERACIJSKEGA UČENJA 2013

26. 11. 2013 smo na Ljudski univerzi Sežana odprli CENTER MEDGENERACIJSKEGA UČENJA (CMU).

V tednu med 25. in 29. 11. 2013 so na Ljudskih univerzah po vsej Sloveniji potekali Dnevi medgeneracijskega učenja. Namenjeni so spodbujanju in ustvarjanju sinergije, ki nastaja pri medgeneracijski izmenjavi specifičnih znanj in veščin.

Nekoč je veljalo, da starejši svoje modrosti in izkušnje prenašajo na mlajše. Med različnimi generacijami so priložnostno prenašali znanja, veščine in vrednote. Danes je situacija drugačna – učenje med generacijami ne poteka več spontano, ampak ga je potrebno načrtno spodbujati. Različno znanje je sedaj v rokah različnih generacij in učenje ne more potekati samo v smeri starejši-mlajši.

Prav zato so ljudske univerze v sodelovanju s šolami, društvi, socialnimi in drugimi ustanovami, interesnimi in stanovskimi združenji ter drugimi organizacijami po vsej Sloveniji odprle Centre medgeneracijskega učenja. Partnerji bodo povabili k sodelovanju mentorje – prostovoljce, ki bodo prenašali svoja znanja in izkušnje, ter »učence«, ki si želijo dostopati do znanj in izkušenj drugih generacij.

DEJAVNOSTI CENTRA MEDGENERACIJSKEGA UČENJA V LETU 2013

Drug drugega so na delavnicah učili učenci Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana, varovanci Varstveno delovnega centra Sežana, otroci iz Vrtca Sežana in stanovalci Doma upokojencev Sežana.

V vrtcu Jože Pahor sta skupini Muce in Pikapolonice v dopoldanskem času sprejeli v svojo igralnico varovance Doma upokojencev Sežana. Otroci so jih pričakali z navdušenjem, zaigrali so jim na kamenčke in jim zapeli ob spremljavi kitare, prav tako pa so otrokom zapeli tudi varovanci Doma upokojencev.

Varovanci doma upokojencev Sežana pa so se v popoldanskem času priključili otrokom, ki obiskujejo glasbeni krožek. Otroci so bili sprva previdni, po začetni zadregi pa smo vsi skupaj že veselo prepevali.

Navdušeni nad druženjem z varovanci Varstveno delovnega centra Sežana so bili tudi učenci Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana. V varstveno delovne centru so skupaj izdelovali nakupovalne vrečke iz blaga. Izvedba ni bila tako enostavna, saj so morali pripraviti kroj, izrezati blago, vrečke so potem šivali s pravim šivalnim strojem. Poleg tega pa so iz blaga in gumbov pripravili okrasek, ki so ga prišili na vrečko.

Za osnovnošolce je bila to zelo prijetna izkušnja, saj so jim bili varovanci centra mentorji pri šivanju vrečk in izdelavi okraskov, zato so se dogovorili, da jih v kratkem spet obiščejo.  Vloge mentorja in dejstva, da so aktivni člani skupnosti pa so bili veseli tudi varovanci in seveda zaposleni, saj si izjemno prizadevajo svojim varovancem zagotavljati pogoje za čim bolj aktivno sodelovanje z ostalimi institucijami v regiji in seveda za večjo samostojnost in neodvisnost.

Varovanci varstveno delovnega centra in tudi zaposleni pa so se s pomočjo mentorice Elde Jercog učili izdelovati nakit v makrame tehniki. Novo znanje bo še kako dobrodošlo, saj bodo lahko ponudili ogrlice, uhane in zapestnice izdelane v novi tehniki, katere do sedaj še niso poznali.

Začetki delovanja Centra medgeneracijskega učenja so več kot navdušujoči in na Ljudski univerzi Sežana obljubljamo, da se naše medsebojno učenje in druženje šele začenja.