Aktivno do vitalne in zdrave prihodnosti – izkustveni zeliščno-kulinarični tečaj

Trajanje tečaja: 40 ur

Vsebine tečaja:

1. ZELIŠČA NEKOČ IN DANES – uvodni teoretični del
– ABC o zeliščih (ključi za določanje, učinkovine v rastlinskih drogah)
– uporaba zelišč v ljudskem zdravilstvu
– prednosti zeliščne samooskrbe
– zeliščarstvo – hobi ali resna kmetijska,
– pesrpektiva zeliščarstva kot integralnega turističnega produkta
– metode trajnostnega obdelovanja zemlje (ekološko, permakulturno, biodinamično)
– Kras – butik evropske biodiverzitete
2. LEKARNA NARAVA & ZDRAVILEN KRAŠKI TRAVNIK – teoretični del z učno-doživljajskim ogledom zeliščnega vrta
– kakšne zdravilne moči skrivajo divja in gojena zelišča ter divjerasle užitne rastline?
– spoznavanje zakladnice evropskih zelišč med didaktičnim ogledom zeliščnega vrta
3. AKTIVNO MED KRAŠKA ZELIŠČA – etnobotanični sprehod
– spoznavanje in vsestranska uporaba zelišč in divjeraslih užitnih rastlin za zdravje
– bonton nabiranja zelišč v naravi
– odnos človek – narava
4. KAKO OD ZAČIMB DOBITI ČIMVEČ oz. KAKO PRAVILNO RAVNATI Z ZAČIMBAMI – praktični del
– zemlja
– rastišče
– vzgoja
– nabiranje
– sušenje, dodelava, skladiščenje
5. FITOFITNES ™ praktični del
– izdelava kompostnega kupa
– nad plevele z zastirko?
– razmnoževanje zelišč na terenu in v domačem vrtu
– vaje za zdravo hrbtenico med vrtnimi/ zeliščnimi opravili
– samooskrba kot model za ohranjanje psihofizičnega zdravja in gibčnosti
6. ZDRAVILNA MOČ (SUB)MEDITERANSKIH ZAČIMB V FITOTERAPIJI IN KULINARIKI – teoretični del s praktičnimi prikazi
– začimbe skozi zgodovino
– zdravilno začinjanje jedi
– z začimbami nad zdravstvene tegobe
– osebni portreti 7 mediteranskih začimb s senzoričnim spoznavanjem
– začimbe skozi letne čase
7. ZAČIMBE V RAZLIČNIH MEDIJIH – delavnica
– spoznajmo karakter začimbe v različnih medijih (namazih, namokih, izvlečkih)
– ključi za odpiranje zaklenjenih arom
– okusi in čustva
– namakanje semen, oreščkov in stročnic za oživljanje rastlin in človekovo vitalnost
8. OSTRINA NOŽA & OSTRINA UMA – delavnica
OD SIVE KOVINE DO BLEŠČEČE OSTRINE IN OKUSNE SVEŽINE
– ostrina in zgodovina
– skrivnosti ostrega  noža v domači kuhinji (brušenje, ostrenje, vzdrževanje, shranjevanje, različna jekla, uporaba)
– rezanje zelenjave, zelišč
– okusi ostrine in neostrine – sekljamo ali zgolj »tacamo«
– spoznajmo tehniko brušenja  nožev – praktični prikaz

image_print